Breakfast, lunch, hi-tea, dinner, supper & barbeque for meeting, PR events, seminar, training, exhibition, sport events, product launching, housewarming, birthday, special gathering, doa selamat / tahlil, akikah, engagement, wedding, party & breaking fast. Including pack food delivery, catering tools leasing & canopy services. We cater for 100 pax onwards with reasonable price. (Call NOW!: 016-220 6876)

Ada-ada sahaja dalam katering

Photobucket
Dalam mengendalikan bisnes katering, katerer mungkin akan berhadapan dengan kehendak tetamu yang pelbagai. Misalnya dalam satu majlis yang kehadiran tetamu dalam lingkungan 800 atau 1,000 orang, mustahil katerer dapat memenuhi selera secara 100 peratus. Sedikit sebanyak mungkin ada rungutan, walaupun mungkin kecil kalau hendak dinisbahkan secara total dari segi perkhidmatan dan mutu sajian yang disediakan.

Apa yang hendak saya sorot di sini ialah rungutan atau pertanyaan itu mungkin diajukan terus kepada tuan punya bisnes katering tersebut. Jika berlaku, saudara seba
gai pengendali katering jangan bermasam muka dengan tetamu tersebut.

Maniskan muka dan bercakap secara mesra. Jangan pula disebabkan jawapan saudara, tetamu menjadi semakin tidak puas hati. Selalu bersangka baik atas apa pun teguran, kerana ia akan lebih mematangkan kita dalam urusan bisnes, insyaallah.


Tidak salah untuk mengaku kesilapan jika benar ada. Juga tidak mengapa jika tetamu atau klien itu kelihatan sedikit ‘lebih’ dalam mengajukan persoalan, tetapi saudara mengukir senyum. Saudara juga jangan pulangkan paku buah keras kepada klien atau tetamu seandainya memang si penanya itu tersilap jangka. Berbaik sangka dan hadiahkan senyuman manis. Insyaallah, saudara akan selamat dan tetamu atau klien akan berpuas hati.

Photobucket
Photobucket
(Gambar: Sekitar majlis Aidilfitri dan Deepavali di premis klien di Shah Alam, 23 Okt. 2008, dari lewat petang hingga malam)

No comments:

Cerita terkini