Breakfast, lunch, hi-tea, dinner, supper & barbeque for meeting, PR events, seminar, training, exhibition, sport events, product launching, housewarming, birthday, special gathering, doa selamat / tahlil, akikah, engagement, wedding, party & breaking fast. Including pack food delivery, catering tools leasing & canopy services. We cater for 100 pax onwards with reasonable price. (Call NOW!: 016-220 6876)

Jenis-jenis katering

Ada pelbagai jenis katering. Ada tertumpu pada masakan sahaja, atau hanya menerima tempahan kuih sahaja, tanpa melibatkan penghantaran atau penyajian di premis pelanggan yang memesan. Ada bisnes katering yang menyediakan makanan berbungkus sahaja, misalnya seribu bungkus nasi beriani dihantar ke majlis keramaian bersama wakil rakyat.

Nota: Jika anda perlukan perkhidmatan katering, sila hubungi saya.


Terdapat bisnes katering yang turut menyediakan khidmat pemasangan khemah, kerusi dan meja. Ada bisnes katering pula tidak menyediakan khidmat pemasangan khemah. Namun katerer itu menggunakan khidmat pihak lain apabila ada permintaan dari pelanggan untuk khemah, kerusi dan meja. Paling maju katerer menyediakan semua; masakan, sajian, penghantaran dan khidmat pemasangan khemah

Jangan lupa, ada bisnes katering halal dan ada yang haram. Kategori halal kerana katerer menyediakan makanan dan minuman halal menurut ciri-ciri Islam, sedangkan kategori haram melibatkan makanan dan minuman haram, seperti arak. Oleh sebab itu, di Malaysia, banyak bisnes katering diceburi oleh orang-orang Islam, terutamanya bangsa Melayu. Terdapat juga bisnes katering yang diusahakan oleh kaum Cina, tetapi menggunakan pekerja atau cef Islam dalam penyediaan makanan.

Katering boleh diselenggarakan dari rumah sahaja atau menyewa ruang kedai. Sekiranya anda bercadang memproses makanan dari rumah, pastikan ruang dapur bisnes katering diasingkan dari dapur peribadi untuk ahli keluarga. Lagipun melaksanakan bisnes katering dari rumah tidak perlukan modal tambahan bagi menyewa kedai. Namun ada juga katerer yang mempunyai restoran dan menyediakan khidmat katering sekaligus. Ikut selera dan fokus masing-masing, juga modal.

No comments:

Cerita terkini