
Untuk Abang Long, mari baca kisah saya:
Sebelum memulakan bisnes katering, saya membuka satu gerai menjual nasi lemak. Selang lebih kurang dua minggu, satu lagi gerai, menjadi dua. Tidak sampai sebulan, saya dan isteri membuka gerai yang ke-3. Gerai ‘pacak’ yang pertama saya kekalkan, tetapi yang dua lagi, berubah lokasi beberapa kali. Pernah hendak ‘diangkut’ DBKL, tetapi belum sempat lantaran ada seorang pemuda yang baik hati memaklumkan kepada saya bahawa DBKL buat operasi pada waktu itu.
Isteri saya bangun awal pagi, sekitar 3.30 ke 4.00 pagi untuk menyediakan lauk-pauk nasi lemak, kuih-muih, dan lain-lain menu seperti nasi goreng, mee dan bihun goreng. Ditambah pula nasi lemak yang perlu dimasak dalam jumlah yang banyak kerana untuk tiga gerai ‘pacak’. Kasihan dan terharu dengan pengorbanan isteri!
Isteri saya menyenaraikan barang-barang mentah yang perlu dibeli di pasaraya untuk kuantiti kecil dan saya yang akan ke

(Katering hari lahir, 14 Jun '08, Cheras.
Selama hampir tiga bulan saya dan isteri bertungkus-lumus berniaga nasi lemak Selepas bulan yang ke-3 (jika tidak salah ingatan), saya memulakan iklan perkhidmatan katering di dua gerai tersebut dan melalui lain-lain saluran (emel, SMS dan blog).
Selama lebih setahun saya dan isteri struggle dalam bisnes. Namun, kami sabar, berusaha dan bertawakal. Alhamdulillah, sekarang ini kami berdua boleh tersenyum. Walaupun kadang-kadang saya dan chef (sudah naik pangkat!) kepenatan, tetapi hasilnya berbaloi.
Selama lebih setahun saya dan isteri struggle dalam bisnes. Namun, kami sabar, berusaha dan bertawakal. Alhamdulillah, sekarang ini kami berdua boleh tersenyum. Walaupun kadang-kadang saya dan chef (sudah naik pangkat!) kepenatan, tetapi hasilnya berbaloi.

(Katering latihan di Cyber Security Malaysia, 14 - 15 Julai '08)

(Katering hari lahir, 14 Jun '08, Cheras)
Pegangan saya? Bukan manusia yang menentukan rezeki seseorang, tetapi Allah. Usaha, doa dan tawakkal, insyaallah.Tuhan itu sifatnya pengasih, penyayang dan penuh rahmat.
No comments:
Post a Comment