Breakfast, lunch, hi-tea, dinner, supper & barbeque for meeting, PR events, seminar, training, exhibition, sport events, product launching, housewarming, birthday, special gathering, doa selamat / tahlil, akikah, engagement, wedding, party & breaking fast. Including pack food delivery, catering tools leasing & canopy services. We cater for 100 pax onwards with reasonable price. (Call NOW!: 016-220 6876)

Resipi laksa Sarawak, chef saya pernah memasaknya

Buku ini menghidangkan 60 resipi yang popular di negeri Bumi Kenyalang. Oleh kerana terdapat banyak suku kaum di negeri ini maka setiap kaum mempunyai masakan istimewa masing-masing. Boleh dikatakan setiap masakan mereka menggunakan lada hitam sebagai bahan rempah untuk memedaskan lauk-pauk. Oleh itu penggunaan cili agak kurang berbanding rempah-ratus.

Antara masakan yang cukup digemari ialah ayam pansuh, laksa sarawak, bubur pedas, midin belacan dan umai udang.
Penggunakan ikan darat, ikan masin, udang dan makanan laut juga cukup popular. Ini kerana mereka gemar mengekalkan masakan yang segar kerana ia lebih berkhasiat dan semulajadi. Kuih-muih yang dikukus juga merupakan hidangan kegemaran mereka.

Antara yang mudah didapati ialah tapai ubi, nasi ruya, kuih jala dan kek lapis sarawak yang terkenal hingga ke peringkat antarabangsa.


Buku Kompilasi Masakan Sarawak ini adalah hasil dari chef Sarji Ramli, berhalaman 64 dan harganya ialah RM7.00. Diterbitkan oleh Alaf21 Sdn. Bhd.


Chef Lusiana Catering juga berkebolehan menyediakan masakan laksa sarawak ini.
Baca di sini untuk majlis yang ada menu ini.

*** Selamat tahun baru Hijrah 1430 dan tahun Masihi 2009. Saya bersedia menerima tempahan katering untuk pelbagai acara.

No comments:

Cerita terkini